Υμηττός – Γεωλογικά Στοιχεία

Ο Υμηττός αποτελεί έναν από τους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο των Αθηνών. Ξεκινά από τα ανατολικά της Αθήνας και φτάνει μέχρι τη θάλασσα,στη λίμνη της Βουλιαγμένης. Το ανάγλυφο του είναι σχετικά έντονο. Βαθιές χαράδρες και φαράγγια χωρίζουν τον Υμηττό σε δύο ευδιάκριτα μέρη, που τα ξεχώριζαν ήδη από την αρχαιότητα. Το βόρειο τμήμα αναφέρεται ως Μέγας Υμηττός, ενώ το νότιο, ως Ελάσσων ή Άνυδρος Υμηττός, το σημερινό Μαυροβούνι.Τις απότομες πλαγιές του τις διασχίζουν μικροί και μεγάλοι χείμαρροι.
Στον Υμηττό απαντώνται δύο κατηγορίες πετρωμάτων: τα μεταμορφωμένα πετρώματα και οι ιζηματογενείς χερσαίες αποθέσεις. Τα μάρμαρα και οι σχιστόλιθοι είναι τα πιο συνηθισμένα. Έχουν βρεθεί όμως και ορισμένα σπάνια είδη τα οποία μας φανερώνουν ότι η ηλικία των πετρωμάτων του Υμηττού είναι πολύ παλαιά.

Υμηττός – Σπήλαια – Βάραθρα

Ο Υμηττός εκτός από «τρελός» ονομάζεται και «κούφιος» επειδή έχουν βρεθεί περισσότερα από 50 σπήλαια και βάραθρα.Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα παρακάτω:

Σπήλαιο Παιανίας ή Κουτούκι

Φημίζεται ως το ωραιότερο σπήλαιο της Αττικής. Το μοναδικό αξιοποιημένο τουριστικά σπήλαιο στο νομό Αττικής. Καταστόλιστο από πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Πρόκειται για βάραθρο με είσοδο σε ύψος 40μ.Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1928 όταν έπεσε ένα κατσίκι και ο Σ.Βήχος κάτοικος της περιοχής, κατέβηκε για να το βρεί.

Σπήλαιο του Λιονταριού

Βρίσκεται στην περιοχή των Γλυκών Νερών. Στη βορειότερη κορυφή του Υμηττού σε υψόμετρο 510μ πάνω από τη Κάντζα. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν απολιθώματα λιονταριού. Λέγεται ότι μπορεί να αποτελούσε καταφύγιο των τελευταίων λιονταριών της Αττικής.

Σπήλαιο Νυμφολήπτου ή Αρχεδήμου

Εντοπίζεται στη περιοχή της Βάρης σε υψόμετρο 290μ.Τον 4ο αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκε στο σπήλαιο, φθάνοντας από τη Σαντορίνη ο Αρχέδημος, το όνομα του οποίου δόθηκε στο σπήλαιο. Είναι σπήλαιο λατρευτικό, αφιερωμένο στις Νύμφες, τον Απόλλωνα και τον Πάνα, με σκαλιά σκαλισμένα στο βράχο, θέσεις για αναθήματα και λαξευτό ομοίωμα του Αρχεδήμου.

Μεγάλο Βάραθρο Αστερίου

Το Μεγάλο Βάραθρο Αστερίου βρίσκεται σε υψόμετρο 480μ. και 500μ. βόρεια της ομώνυμης μονής. Η εξερεύνηση του πρώτου θαλάμου έγινε το 1938 ενώ ολόκληρου του βαράθρου έγινε το 1943. Γενικά η επίσκεψη στο βάραθρο είναι πολύ δύσκολη εκτός από τα πρώτα 20 μέτρα.